Близько 22.00 13.12.2015р. на моє день народження і на Андрія на електроустановці(електроустановка - комплекс взаємопов'язаних устаткування і споруд, що призначаються для виробництва або перетворення, передачі, розподілу чи споживання електричної енергії згідно Закону України "Про електроенергетику") суб"єкта електроенергетики "Львівобленерго"(колись вони були ВАТ, потім ПАТ, тепер ПрАТ) сталась аварія - обірвався нульовий провід від ізолятора опори №5 трифазної повітряної лінії ПЛ-0,4кВ(кіловольт) що під"єднана до трансформаторної підстанції ТП-849. До виявлення факту обриву нульового провода в мому будинку(розділений на декілька квартир) спостерігалось яскраве свічення електроламп, накалювання та енергозберігаючих з наступним вибухом частини з них. Також пішов густий дим зі старенького, але справно працюючого до того телевізора Goldstar. Вхідний вольтметр реле-напруги в цей період показував 380вольт. Далі я вимкнув вимикач на ввідному щитку всередині будинку. Після цього відразу почав дзвонити до диспетчера Личаківського РЕМ, телефони якого були записані у телефонному довіднику, на них нерідко доводилося дзвонити раніше. За 10 разом все ж додзвонилися в РЕМ і повідомили про подію. Ночували без світла. Вольтметр показував напругу від 0-60 до 360-380вольт. 14.12.2015р. зранку почав з"ясовувати де знаходиться Личаківський РЕМ. В обід я добрався в РЕМ і в приймальній начальника РЕМ вже написав заяву з вимогою оглянути місце аварії і пошкоджене майно у будинку. Далі жіночка перечитала заяву і зробила мені копію. На ім"я кого писати вона сказала, до змісту заяви коментарів і зауважень не робила. Близько 20.00 коли вже було темно приїхала бригада РЕМ. Світла в них не було, тому довелось позичити їм свій потужний ліхтар, бо вони підсвічували телефонами. Електрик доштокував до обірваного дроту інший дріт, натягнув і замотав на ізоляторі, де стався обрив. Бригада поїхала. Після ліквідації аварії ми констатували неробочий стан пральних машин, посудомийної машини, 3-х опалювальних котлів, телевізора, електроламп, комп"ютора, зарядки ноутбука, та пізніше ще деяких приладів. Від "Львівобленерго" жодних дій, дзвінків не було. В четвер я хотів попасти до начальника РЕМ на розмову, але по телефону сказали що його нема. Попав до нього лише в наступний четвер(його один прийомний день тоді), розповів про подію, він порадив підрахувати суму збитків і сказав що поможе чим зможе. Далі в перших числах 2016р. я отримав від нього дзвінок, де в розмові він повідомив що може запропонувати 1000грн. на ремонт техніки, та після того, як я йому повідомив про суму ремонту понад 10000грн. він сказав що нічим не допоможе. Далі я отримав листа від Личаківського РЕМ з його підписом, де він повідомив про стихійне явище 13.12.2015р., про яке чомусь не говорив в розмові зі мною, тому "Львівобленерго" не несе відповідальності за аварію та відсутність порушень на лінії. Я почав шукати інформацію, що ж таке "непереборні сили" на які посилається "Львівобленерго". Звернувся в Львівський гідрометцентр за довідкою, де вказаний крім іншого, їхній керівний документ КД-52.4.1.01-06.В довідці зазначено, що 13.12.2015р. у м.Львів максимальна швидкість вітру складала 19м/с. Згідно КД-52.4.1.01-06 це називається небезпечним явищем, а явищем дії непереборної сили - шквалом, ураганом, повінню є явище зі швидкістю вітру більше рівне 25м/с. Крім того, висновок про настання такого явища дає лише Торгово-промислова палата України. Тому "Львівобленерго" передчасно і невірно зробила висновок про таке явище.
Далі на мій інформаційний запит про якісні показники лінії електропередач де сталась аварія "Львівобленерго" мені відмовило і вирішило пояснити, що на їх думку є предметом такої інформації, чим порушило Закон України "Про доступ до публічної інформації" і моє право отримати таку інформацію.