Добрий день!
Роз'яснить будь ласка, можу ли я, як власник приватного будинку, скласти договiр про видобуток зеленої енергетики с РЕС якщо я підключений через садове товариство, тобто воно має договір з РЕС на постачання электроенергii?
Шановний Dmitro!
Публічне акціонерне товариство «Київобленерго» (далі – Товариство) уважно розглянуло Ваше звернення та повідомляє наступне.
Відносини між побутовим споживачем електричної енергії та енергопостачальником, що здійснює постачання електричної енергії за регульованим тарифом на території провадження ліцензійної діяльності, які пов’язані з купівлею-продажем електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання, регулюються нормами Порядку продажу, обліку та розрахунків за електричну енергію, що вироблена з енергії сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики №170 від 27.02.2014 (далі – Порядок).
Згідно п. 1.2 Порядку: «побутовий споживач електричної енергії (побутовий споживач) - фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та комерційну діяльність, на підставі договору про користування електричною енергією з енергопостачальником».
Відповідно до п. 4.5 енергопостачальник здійснює купівлю електричної енергії на підставі отриманих ним даних про обсяг відпущеної електричної енергії в його мережу, яка вироблена з енергії сонячного випромінювання об'єктом електроенергетики (генеруючою установкою) приватного домогосподарства споживача та перевищує місячне споживання електроенергії даним приватним домогосподарством.
Необхідно наголосити, що станом на сьогоднішній день між Товариством та Вами не існує договірних взаємовідносин, тобто живлення Вашого житлового будинку здійснюється від мереж садового товариства.
Зважаючи на вищевикладене та враховуючи той факт, що електрична енергія, вироблена належною Вам генеруючою установкою, не буде безпосередньо відпущена в мережу ПАТ «Київобленерго», як того вимагає Порядок (п. 4.5), Товариство не має можливості задовольнити прохання, викладене у Вашому зверненні.